Välkommen

På denna webbplats diskuteras lokaler för små och stora företag. På denna hemsida kan du få tips och råd hur du hittar lediga lokaler runt om i Sverige, men även andra fastighetsrelateterade tjänster som projektledning och construction management etc.

Kundens nytta i fokus

Så blir du bättre på presentationer

Fjärilar i magen, torrhet i munnen, hjärtklappning och andfåddhet. Kanske inte allt av detta, men en hel del, kan man känna om man inte alls är van vid att hålla presentationer inför publik.

Undersökningar har visat att bland det värsta folk vet är att tvingas hålla tal offentligt. Det är lätt att tro att alla andra är så säkra på sig själva, och att de inte alls blir nervösa när de ska tala inför folk. Sanningen är att de visst är nervösa, men att de har lärt sig att bemästra sin nervositet genom att öva på presentationsteknik. Små tips och tricks som kan hjälpa när man drabbas av rampfeber. Krävs det att du håller tal för att klara ditt jobb, finns det coacher att ta hjälp av.

Attityden kan vara viktig

Det sägs att man inte ska döma hunden efter håren. En kille som är rufsig i håret eller har en skrynklig rock kan ibland vara charmig. Tänk bara på deckaren Columbo på TV, eller på Leif GW Persson. Ett stort intellekt, expertis och kunskap kan många ha, men en presentation innebär också att man kan framföra information på ett trovärdigt, roligt, och kanske avspänt sätt. Det är svårt när man är hypernervös. Att andas lugnt, inte flacka med blicken, att hålla händerna någorlunda stilla, eller att göra vissa gester som understryker det som sägs, allt det där är beteenden man kan lära sig. I vissa sammanhang krävs det helt enkelt ett vårdat yttre och lite personlig stil, att man sträcker på sig, och att man ler. Ska du tala för chefer eller investerare, får du inte vara klädd som en luffare. Ditt budskap ska gå fram, och du vill inte att de bara tänker på dina flaxande händer, din skrynkliga slips eller ditt avskavda nagellack.

Att behärska sitt ämne

Man behöver inte vara expert på det ämne man talar om, men man kan inte bara rafsa ihop lite blad i sista sekunden och hoppas på att man hittar något bra att säga. En bra förberedelse är viktig, men man behöver inte skriva ner ett tal ordagrant. Några enkla stolpar eller ledord på en liten lapp duger gott. Men man måste ha en plan, och veta vad man pratar om. En bra inledning och en bra avslutning är inte fel. Öva framför spegeln. Det är bara första gångerna det känns så där läskigt, sen blir det mer av en vanesak. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.presentationsteknik.net/

27 Apr 2020

Välkommen

På denna webbplats diskuteras lokaler för små och stora företag. På denna hemsida kan du få tips och råd hur du hittar lediga lokaler runt om i Sverige, men även andra fastighetsrelateterade tjänster som projektledning och construction management etc.